Maak kennis met Shalan Halhamwy

Shalan is violist en componist, geboren in Homs, Syrië in 1982. Hij startte zijn muziekopleiding in zijn kindertijd, studeerde in 2002 verder aan het Hoger Instituut voor Muziek in Damascus bij professor Evgueny Loguenov waar hij in 2007 afstudeerde.

Hij maakte deel uit van Het Syrisch Nationaal Symfonisch Orkest, het Syrisch Filharmonisch Orkest, Het Nationaal Orkest voor Arabische Muziek, Het Syrisch Arabisch Orkest, EPO (Expat Philharmonic Orchestra) en SEPO (Syrian Expat Philharmonic Orchestra). Daarnaast werkte hij als professor viool aan de Solhi Alwadi Muziekschool in Damascus en aan de Albaath Universiteit van Homs, de stad waar hij opgroeide.

Shalan begon pas tijdens de oorlogsjaren muziek te componeren en te arrangeren. Hij koesterde al langer het verlangen, maar sinds hij in 2007 afstudeerde als violist aan het Hoger Muziekinstituut in Damascus, was zijn agenda gevuld met repetities en concerten.
Wanneer Homs in 2011 bij het begin van de manifestaties in Syrië als één van de eerste steden door geweld getroffen werd, besloot Shalan de stad te verlaten en richting Damascus te trekken. Maar het geweld bleek besmettelijk en bereikte al snel ook Damascus.

Opnieuw vluchtte Shalan, dit keer om zich op het platteland nabij Tartous te vestigen. De concerten en zijn job als vioolleraar in Damascus, moest hij noodgedwongen opgeven. Het is in deze periode dat Shalan zijn carrière een nieuwe wending gaf en zich verdiepte in het componeren en arrangeren van muziek.

Gezien de uitzichtloosheid in Syrië, verlaat Shalan half augustus 2015 Syrië om net als vele vluchtelingen de gevaarlijke oversteek naar Europa te wagen.
Vanuit het asielcentrum van Sint-Niklaas nam hij contact op met het lokaal orkest, waar hij de eerste contacten met andere muzikanten zou leggen.

Shalan: “Ik heb het geluk als klassiek violist opgeleid te zijn, waardoor ik gemakkelijk partituren kan lezen en deel kan uitmaken van orkesten. Mensen hier vinden het vaak fascinerend om Arabische muziek op klassieke viool te horen.”
Zijn t
oekomstdroom op muzikaal vlak ligt ook in die richting: “Ik zou graag de Arabische muziek, het erfgoed van het land vanwaar ik kom, laten samensmelten met elementen uit de muziektheorie zoals harmonie, contrapunt en orkestratie. Ik ben opgeleid als een klassiek muzikant, dus ik heb toegang tot de muzikale tools die nodig zijn om Arabische muziek op Westerse wijze te orkestreren. Arabische muziek is meer horizontaal, terwijl Westerse muziek meer verticaal is met verschillende lagen van harmonieën. Ik zou dit willen realiseren in Arabische muziek. Sommigen hebben hiermee al geëxperimenteerd, maar het werd nog niet zo goed ontwikkeld als in de Westerse muziek.”
De filharmonische orkesten waar Shalan deel van uitmaakt, spelen muziek van Syrische componisten, maar ook klassieke muziek op traditionele Arabische instrumenten, zoals Vivaldi op de Qanûn bijvoorbeeld.

Zijn palmares is behoorlijk indrukwekkend: hij speelde met oa: Fairouz, Placido Domingo, Roberto Alagna, Marcel Khalifa, Amal Maher, Rima Khshaish, Jef Neve, Wouter Vandenabeele en vele anderen. Zijn composities worden in het buitenland erg gewaardeerd: vooral in Duitsland en Denemarken werden al verschillende werken uitgevoerd.

bronnen:
persoonlijke gesprekken met Shalan Alhamwy
https://shalanalhamwy.com
www.kerknet.be

[ess_grid alias="grid-shalan"]
Contactformulier


Violet vzw – Eekhoornlaan 16 – 3051 Sint-Joris-Weert
Webdesign by Steven Eerdekens

0

Je winkelwagen