DIT ZIJN WIJ

Als je bij Violet meteen denkt aan een kleur, een bloem of een snoepje, laten wij het dan meteen duidelijk stellen: Violet zal de geschiedenis ingaan als de naam van een ongewoon strijkorkest in Leuven.
En, in het hoogst-onwaarschijnlijke geval dat je het nog niet wist: Violet is plezant! Dat wij niet de enige zijn die daar zo over denken, bewijst het ledenaantal. Violet telt ondertussen al meer dan 120 leden.
Om praktische redenen bestaan er dan ook 4 deelorkesten

Maar Violet is ook jaarlijks op muziekkamp gaan, een Violet bosspel spelen, op weekend gaan én de opnamen van onze cd’s: Gelijkgestemd, Zonder Grenzen en onze spiksplinternieuwe cd Hanin.
Ons verhaal begint in het voorjaar van 2002. “Een nieuwe lente, een nieuw geluid!” dachten Aag en Greet en dus richtten ze vol enthousiasme een nieuw strijkorkest op. Twee orkesten eigenlijk: bij Violetje nam Aag de strijkertjes van de lagere school onder haar hoede, terwijl Greet bij Violet de (iets) oudere muzikanten verzamelde. Met ongeveer 40 waren ze, voornamelijk leerlingen van de academie van Oud-Heverlee (De Vonk ) waar Greet nog steeds vioolles geeft en Aag ooit zelf les volgde.

En dus weerklonken er elke zondagmorgen prachtige melodieën in Oud-Heverlee, van traditionele volksmuziek tot heuse kamerorkestwerken, zoals de speelgoedsymfonie van Mozart (mét vogelfluitjes, ratels en plastic trompetten).

Violet groeide en bloeide en kreeg er nieuwe dirigenten bij. “Het mag wat meer zijn, dank u !” dachten Aag, Greet, Geert en Isabelle vervolgens. Violet wou een geëngageerd strijkorkest zijn. Engagement om er te zijn en als groep muziek te maken, maar ook engagement naar het Goede Doel. Door een groot deel van de concertopbrengsten weg te schenken bijvoorbeeld. En dus speelde Violet in rusthuizen, …Violet groeide en bloeide en kreeg er drie nieuwe dirigenten bij: Geert Adriaenssens, Isabelle Robesyn en Jaap Kruithof.

Spelen om te delen

 

In 2004 ontdekte Aag via Man Bijt Hond een strijkorkest in Zuid-Afrika : The Bochabela String Orchestra, een strijkorkest voor jongeren uit de townships en de ruime omgeving van Bloemfontein. Sindsdien heeft Violet een zusterorkest: al meer dan 12 jaar spelen de leden van Violet vzw ten voordele van wat intussen hun vrienden uit Zuid-Afrika geworden zijn. Échte vrienden, die elkaar regelmatig opzoeken: om samen te musiceren, samen te delen, samen te zijn.

Maar ook de vluchtelingencrisis liet Violet niet onberoerd. In maart 2017 nam Violet vzw een cd op in samenwerking met de Syrische violist en componist Shalan Alhamwy die zijn land ontvluchtte in 2015 en nu in België woont. De eerste concerten en de release van de cd vonden plaats tijdens het weekend van 7 mei 2017. Het komende jaar zal Violet haar nieuwe muziek en project in de rest van Vlaanderen gaan voorstellen. De opbrengst gaat naar Life Skills project, waarin (Syrische) vluchtelingenkinderen en hun ouders via kunst en educatie, gecoacht worden om minstens zichzelf terug te vinden.

Violet in Zuid-Afrika 2010
“Wat is daar nu allemaal zo speciaal aan?” denk je misschien. En inderdaad: de eigen sound van Violet, de eigen muziekmethode, de glimlach tijdens het vioolspelen, de bezieling van de dirigenten, de sfeer tijdens een pauze…het is moeilijk in een paar zinnen uit te leggen. Grasduin dus rustig verder op onze website en geniet van de geluidsfragmenten, de filmpjes, de foto’s, de teksten. En kijk ook eens in onze concertagenda, misschien zie je de kans om met je eigen ogen en oren te ontdekken wat Violet is; of beluister onze cd”s en waan je in Zuid-Afrika, Syrië, de Balkan, Zweden,…of in ons kleine België.
Filmpje VRT
{
Naast het plezier van samen muziek maken, streeft Violet naar méér: Violet zet zich in voor projecten in binnen en buitenland die streven naar een rechtvaardig bestaan voor iedereen
Contactformulier


Violet vzw – Eekhoornlaan 16 – 3051 Sint-Joris-Weert
Webdesign by Steven Eerdekens

0

Je winkelwagen