Het Life Skills Project

De Syrische tweelingzussen Nagham en Shadan Alhamwy vluchtten in 2012, één jaar na het uitbreken van de oorlog, uit hun geboortestad Homs. In het Jesuit Refugee Service Center in Tartous werden zijn geconfronteerd met het gebrek aan begeleiding voor getraumatiseerde kinderen en  jongeren. Vanuit hun pedagogische opleiding bouwden zij daarom, samen met psychologen en veldwerkers, verder aan een programma van JRS met 14 ‘skills’ of ‘handvaten’ om de vluchtelingen te helpen hun oorlogstrauma’s te verwerken.

‘ …the general goal is to help children find peace inside so they can live in peace with the others…’ (Shadan)
Life Skills wil kinderen uit oorlogsgebieden en andere onveilige omgevingen helpen hun zelfvertrouwen terug te vinden zodat zij hun plaats in de maatschappij op een positieve, zelfbewuste manier kunnen afdwingen. Het programma leert de kinderen vaardigheden aan waarmee ze problemen of conflictsituaties op een vreedzame manier kunnen oplossen. Door middel van muziek, rollenspel, groepsactiviteiten, en (groeps)gesprekken ontdekken de kinderen de mooie dingen in zichzelf en in de anderen, worden ze zich bewust van hun gevoelens en hoe ze te uiten, leren ze omgaan met woede en stress of leren ze opkomen voor zichzelf.  Life Skills helpt hen hun (oorlogs)ervaringen te verwerken en een plaats te geven,… Het programma is bedoeld voor kinderen en adolescenten.

Tijdens het programma in Syrië en België zag men de kinderen groeien in zelfvertrouwen en eigenwaarde, verbeterden de schoolse vaardigheden, zag men een positieve evolutie bij in zichzelf gekeerde, depressieve kinderen en merkte men dat kinderen in conflictsituaties meer praatten en discussiërden en minder geweld gebruikten. Violet vzw gelooft dat het ‘Life  Skills’  programma  voor  veel  vluchtelingenkinderen en  andere kwetsbare kinderen  in  Vlaanderen een belangrijke steun kan zijn bij het uitbouwen van hun toekomst. Daarom willen we het programma structureel steunen via de cd-verkoop en concerten.

[ess_grid alias="grid-shalan"]
Contactformulier


Violet vzw – Eekhoornlaan 16 – 3051 Sint-Joris-Weert
Webdesign by Steven Eerdekens

0

Je winkelwagen